Om Tjøme

Øykommune

Tjøme er vakker øykommune ytterst i Oslofjorden . Den består av de langstrakte øyene Tjøme i nord, videre Brøtsø og Hvasser i sørøst. Øyene har bruforbindelse med hverandre. I tillegg er det 475 andre større og mindre øyer og holmer som kan besøkes med båt. Lengst sør ligger Tristein-øyene med Færder fyr som regnes som Oslofjordens sørlige endepunkt.

Tjomenatur01På grunn av behagelig klima, idyllisk natur og nærhet til flere byer på Østlandet er Tjøme et populært sted å bo og besøke.

Tjøme byr på opplevelse hele året på sjø og i på land. Populære utfartssteder er Moutmarka, Mostranda og Verdens ende med det karakteristiske vippefyret helt sør på Tjøme og de fine sandstrendene på Hvasser.

Nær Tønsberg og kort fra Oslo

Tjøme ligger i Vestfold ; Norges nest minste fylke,  på Oslofjordens  vestside.  Tjøme ligger 30 minutter med bil fra Tønsberg, som også er det største handelssted i fylket. Øykommunen Nøtterøy  er Tjømes nabo og en viktig samarbeidspartner.

Tjøme sentrum ligger midt på øya Tjøme. Lengst øst finner vi et næringsområde med faghandel  og håndverksbedrifter. Litt lenger vest ligger handelssenteret med diverse butikker og Vinmonopol og Tjøme kirke. Langs innfartsveien; Fylkesvei 308 er er bla  kommunehuset, bensinsatsjon og legekontor plassert. Her ligger også Tjømes golfbane.

Tjøme ligger ca. 100 km syd for hovedstaden og forbindelsen med bil, buss og tog er god.

Noen fakta

Fylke: Vestfold

Kommunens areal:  38 kvadratkilometer, av dette  ca. 10% offentlig friluftsområder.

Kystlinje: ca. 205 km kystlinje

Innbyggere: 4 900 fastboende

Link til kommunens administrative sider.
Presentasjonsvideo fra Tjøme laget av Ingmar Ellefsen:

Har du tips om noe som mangler eller er feil, eller vil du synes på disse sidene? Send en mail til redaksjonen!